Sıkça Sorulan Sorular (S.S.S.)
İhracat ve yurtdışı pazar destek programı hakkında bize gelen genel soruları buraya yazdık. Aklınızdaki sorulara buradan cevap bulamaz iseniz, bizi aramaktan çekinmeyin.

C
Her işletmenin yurt dışına açılma noktasında bulunan amaçlarının bir çıkış noktası vardır. Bu amaçlar, yurtdışına açılma noktasında ortaktır. Kobi’ler, verimli pazarlara yönelerek ihracattaki kârlarını artırmak ister. Ürünlerini, ülkemizi ve markalarını küresel pazarda en iyi şekilde temsil etmek ister. Ürünlerine gelen talepler doğrultusunda yurt dışındaki ana hedef pazara daha hâkim olmak ister. Yurt dışında rekabet edilen firmalarla aynı kalitede üretim gerçekleştirerek rekabetçi konuma gelmek ister. Hedef pazar bölümünde bulunan ve çeşitli özellikler bakımından benzerlik gösteren müşterilerine farklı ürünler sunarak, onlara daha iyi cevap verme olanağı oluşturmak ister.
Yurtdışı Pazar Destek Programı, işletmelerin ihracat pazar payını artırma noktasında, kendi bütçeleriyle yaptığı mütevazı yatırımları alınacak devlet destekleriyle sağlar. Önümüzdeki dönemlerde kendi bütçeleriyle gerçekleştirecekleri yurtdışına açılma faaliyetlerini devlet destekleriyle yapmak, yurtdışı hedeflerine daha kolay yaklaşılmasını sağlar.
Yurtdışına açılma konusunda en önemli atılımlardan birisi de marka bilinirliğini artırmaktır. Marka bilinirliği, reklam vererek, siteye yabancı diller entegre ederek, katalog, broşür bastırarak, yani tanıtım faaliyetleri yaparak artırılabiliyor. Rekabetin yüksek olduğu noktalardan birisi de internet sitelerinin SEO uygunluğu olmaktadır. SEO, fark yaratıcı niteliktedir ve KOSGEB’in ilk kez destek verdiği unsurdur. KOSGEB, ilk kez bu programda yurtdışına yönelik faaliyetler için arama motoru optimizasyonu hizmetlerine destek sağlamıştır. A-Z’ye çok büyük bir hibe sunmasa da, başlangıç için oldukça güzel imkânlar sunar. Bu kapsamda da önemli avantajlar sağlamaktadır.
CBiz dünya piyasalarında iş yaptığımız için Ankara’da olmamanız sıkıntı değil. Türkiye’nin her yerinde firmalara hizmet verdik, bu nedenle yeriniz önemli değil. Sadece hava alanı olması ulaşımın kolay olması açısından ayrıca toplantı ve süreç için önemli.
C
Programdan yararlanmak isteyen işletmelerin, başvuru tarihi itibariyle son onaylı mali yılda bilanço esasına göre defter tutmuş olması,
Başvuru tarihi itibarı ile Yurt İçi Marka Tescil Belgesi’ne sahip olması ve son onaylı mali yılda ihracat yapmış olması gerekir. (Ancak imalat sektöründe veya Öncelikli Teknoloji Alanları Tablosunda yer alan sektörlerde faaliyet gösteren işletmelerde bu şart aranmaz.)
CHayır. İlk defa ihracata başlayacak firmaların yanı sıra ihracat pazarlarını geliştirecek firmalarda başvuru yapabilirler.
CEvet. Firmanızın analizini çıkararak, firmanıza ve sektörünüze uygun bir şekilde ihracat projenizi biz yazıyoruz.
CProjenin başarılı tamamlanmasına karar verilmemesi durumunda, proje sonuç raporunun süresi içinde veya varsa verilen ek süre içinde sunulmuş olması şartıyla uygun bulunan faaliyetlere ilişkin destek ödemeleri yapılabilmekte; herhangi bir geri tahsil süreci başlatılmamaktadır.
CProje kapsamında, 210.000.-TL’si geri ödemesiz, 90.000.-TL’si geri ödemeli olmak üzere toplam 300.000.- TL’ destekten faydalanabilmektedir.
CEvet. Firmanızın analizini çıkararak, firmanıza ve sektörünüze uygun bir şekilde ihracat projenizi biz yazıyoruz.Proje süresi en az 8 ay, en fazla 24 ay’dan oluşmalıdır. Ancak, talep edilmesi talep edilmesi halinde, proje
süresi 24 ayı aşmamak kaydıyla kurul kararı ile 8 aya kadar ek süre verilebilmektedir.
CMakine, teçhizat, kalıp, bina inşaat, tadilat, gayrimenkul alım, tefrişat, taşıt aracı alım ve kiralama, enerji, su, haberleşme ve finansman giderleri, vergi, resim ve harçlar, sosyal güvenlik primleri, proje ile ilgili olmayan personel giderleri ve proje ile ilişkilendirilmemiş diğer giderler.
C
Yurt Dışı Pazar Destek Programı özelinde, gerçekten uygunlarsa işletmelerle yani Kobi’lerimizle birlikte proje yazımını gerçekleştirip, proje süreçlerini organize ederiz. Kısacası, proje konusunu firmalardan dinleyerek yani ön analize tabi ederek, güçlü ve zayıf olduğunu düşündüğümüz noktaları belirleyip, güçlü olan noktaları proje bilgi dokümanını hazırladığımızda bu dokümana yansıtırız. Proje süreçlerini doğru bir şekilde yönetmek ve proje bilgi dokümanını doğru bir şekilde doldurmak gerekir. Kurulun dikkat ettiği noktalar bizim tarafımızdan özenle hazırlanmaktadır. Firmanın alacağı destekleri stratejik olarak belirleyip, maksimum oranda destek alınması noktasında şekillendirmeler yaparız. Böylece, firmanın ihtiyacı olan destek kalemini yapmış oluruz ve tüm bu stratejileri uyguladıktan sonra firmamızın başvurusunu sistemden gerçekleştiririz. Daha sonrasında, kurul öncesi toplantılarda firmalara neler yapması gerektiğini ve neler yapmaması gerektiğini söyleriz. Firmanın kuruldan güzel haberlerini aldıktan sonra da, proje süresi boyunca tüm ödeme ve proje başvuru süreçlerini sağlıklı ve doğru bir şekilde yürütmeleri için proje takiplerini gerçekleştiririz.
CYurt Dışı Pazar Destek Program, ilk başta personel giderlerine katkı sağlar. Personel giderlerinin en önemli özelliği %100 hibe sağlanmasıdır. Yeni istihdam olması şartı ile geri ödemesiz destek verilir. İşletmeye, projenin başlangıç tarihi itibariyle son dört ay veya son 30 gün içerisinde istihdam edilmiş tam zamanlı çalışan personeller için destek verilir. Proje kapsamında en fazla 2 personel desteği verilir. İşletmede yabancı uyruklu personel istihdamı da yapılabilir.
