Sıkça Sorulan Sorular
(S.S.S.)
Yurtdışı Pazar Destek Programı ve Hizmetlerimiz hakkında bize gelen genel soruları buraya yazdık. Aklınızdaki sorulara buradan cevap bulamaz iseniz, bizi aramaktan çekinmeyin.
- KOBİ şartlarını sağlayan,
- KOSGEB Veri Tabanına kayıtlı,
- Başvuru tarihi itibariyle Yurtiçi Marka Tescili sahibi,
- Başvuru tarihi itibariyle bilanço esasına göre defter tutan,
- Son mali yılda onaylı bilanço sahibi,
- Son mali yılda imalat sektöründe veya Öncelikli_Teknoloji_Alanları_Tablosu‘nda yer alan sektörlerde faaliyet gösteren işletmeler hariç ihracat yapmış olan,
- Gerçek veya tüzel kişi statüsündeki işletmeler başvurabilir.
Hayır. İlk defa ihracata başlayacak firmaların yanı sıra ihracat pazarlarını geliştirecek firmalarda başvuru yapabilirler.
Projenin başarılı tamamlanmasına karar verilmemesi durumunda, proje sonuç raporunun süresi içinde veya varsa verilen ek süre içinde sunulmuş olması şartıyla uygun bulunan faaliyetlere ilişkin destek ödemeleri yapılabilmekte; herhangi bir geri tahsil süreci başlatılmamaktadır.
Proje kapsamında, 210.000.-TL’si geri ödemesiz, 90.000.-TL’si geri ödemeli olmak üzere toplam 300.000.- TL’ destekten faydalanabilmektedir.
Evet. Firmanızın analizini çıkararak, firmanıza ve sektörünüze uygun bir şekilde ihracat projenizi biz yazıyoruz.Proje süresi en az 8 ay, en fazla 24 ay’dan oluşmalıdır. Ancak, talep edilmesi talep edilmesi halinde, proje süresi 24 ayı aşmamak kaydıyla kurul kararı ile 8 aya kadar ek süre verilebilmektedir.
Makine, teçhizat, kalıp, bina inşaat, tadilat, gayrimenkul alım, tefrişat, taşıt aracı alım ve kiralama, enerji, su, haberleşme ve finansman giderleri, vergi, resim ve harçlar, sosyal güvenlik primleri, proje ile ilgili olmayan personel giderleri ve proje ile ilişkilendirilmemiş diğer giderler.
Yurt Dışı Pazar Destek Program, ilk başta personel giderlerine katkı sağlar. Personel giderlerinin en önemli özelliği %100 hibe sağlanmasıdır. Yeni istihdam olması şartı ile geri ödemesiz destek verilir. İşletmeye, projenin başlangıç tarihi itibariyle son dört ay veya son 30 gün içerisinde istihdam edilmiş tam zamanlı çalışan personeller için destek verilir. Proje kapsamında en fazla 2 personel desteği verilir. İşletmede yabancı uyruklu personel istihdamı da yapılabilir.
Ülkemizin uluslararası hedefleri doğrultusunda, küçük ve orta ölçekli işletmelerin uluslararası pazara açılmalarına ve ihracat kapasitelerinin geliştirilmesine katkı sağlaması amacıyla 16 Eylül 2019 tarihinde yürürlüğe giren bir programdır.
Bağlı bulunduğunuz KOSGEB Birimine başvurunuzu yapabilirsiniz.
Personel Gider Desteği hariç destek, %70’i geri ödemesiz ve %30’u geri ödemeli olarak uygulanır. Personel Gider Desteği geri ödemesiz bir destektir.
- Tanıtım,
- Personel,
- Yazılım ve Donanım,
- Yurt Dışı Fuar ve Seyahat,
- Test, Analiz ve Belgelendirme ve
- Hizmet Alım Giderleri Desteği başlıkları altında birçok giderinizi desteklemektedir.
Programdan yararlanmak isteyen işletmelerin, başvuru tarihi itibariyle son mali yılda bilanço esasına göre defter tutmuş ve son mali yıl verilerinin onaylı olması gerekir.
KOSGEB, 4’er aylık dönemlerin sonunda ilgili faaliyet döneminde tamamlanan giderlerin gerçekleşmesi ile yapılan ödeme paketi başvurularını değerlendirir ve ödemelerini yapar.
Bu destek programı çağrı usulü olmadığından son başvuru tarihi bulunmamaktadır.
İşletmenin ilgili mevzuatta belirtilen limitlerin üzerinde vergi ve/veya SGK borcu olması durumunda işletmenin proje ara faaliyet raporunda yer alan talebi doğrultusunda öncelikle borç tutarı destek tutarından mahsup edilerek ilgili kurum/kuruluşun banka hesabına, varsa kalan tutar, işletmenin banka hesabına destek ödemesi olarak aktarılır. Banka borcu alacağınız desteği etkilememektedir.
Ticaret Bakanlığı’nın ticaret yapılmasına yönelik onay verdiği bütün ülkelere yapılacak ihracatı desteklemektedir.
Başvuru dosyasının bir proje döngüsü içerisinde hazırlanması, firmanın gerçek anlamda ihracatın arttırmaya yönelik faaliyetler içerisinde olması, destek talep edilecek gider tutarlarının piyasa makul seviyelerinde olması, firmanın geçmişi, teknoloji seviyesi, mali yapısı gibi konulara dikkat edilmektedir.
Evet aynı anda 3 destek programından eş zamanlı olarak faydalanabilirsiniz.
İşletme olarak birden fazla proje sunulamaz. Her işletme bir proje sunabilir. Bir şahısa ait birden fazla işletme olması durumunda her işletme kendi projesini sunabilir.
Evet faydalanabilirsiniz.
Yurtdışı Pazar Destek Programı 3 başlık altında eğitimleri desteklemektedir. Bunlar;
- Hizmet Alım Giderleri Desteği başlığı altında ihracata yönelik alacakları eğitimlerin,
- Yazılım ve Donanım Giderleri Desteği başlığı altında yazılıma ait eğitimlerin,
- Test, Analiz ve Belgelendirme Giderleri Desteği kapsamında belgelendirme üzerine alacakları eğitimlerin giderlerini desteklemektedir.
Başvuru tarihi itibariyle marka tescil belgesinin sunulması gerekmektedir. Marka tescil belgenizin olmaması durumunda başvurunuz reddedilecektir.
KOSGEB’in belirlemiş olduğu altı unsurdan oluşan destek kalemlerinden en az iki destek seçilerek bir proje oluşturulur.
Proje süresi en az 8 ay en fazla 24 ay olmak üzere planlanmaktadır, yararlanabilirsiniz.
İhracatçılar birliğine üyelik şartı aranır.
Sadece KOBİ tanımına giren işletmeler yararlanabilmektedir.
%25 ve altı yabancı ortakla ancak destekten yararlanabilinir.
Bu program kapsamında markanızı yurt dışında korumak adına yurt içi marka tescil belgesini muhakkak başvuru tarihi itibariyle edinmiş olmalısınız.
Evet 20.000 ₺ destekler.
Aranmaz. Üretim olmasa da ticaret söz konusu olduğundan KOSGEB bu konuda bir sınırlama koymamıştır. Bunun yanında imalat sektöründe veya Öncelikli_Teknoloji_Alanları_Tablosu‘nda yer alan sektörler dışında başvuru itibariyle son mali yılda ihracat yapmış olması beklenmektedir.
Hayır. Önemi yoktur.
Aynı destek kaleminden birden fazla devlet kurumuna başvuruda bulunulamaz.
Hayır, İşletmenin geri ödemeli ve geri ödemesiz destekten birlikte yararlanması şartı bulunmaktadır.
Her işletmenin yurt dışına açılma noktasında bulunan amaçlarının bir çıkış noktası vardır. Bu amaçlar, yurtdışına açılma noktasında ortaktır. Kobi’ler, verimli pazarlara yönelerek ihracattaki kârlarını artırmak ister. Ürünlerini, ülkemizi ve markalarını küresel pazarda en iyi şekilde temsil etmek ister. Ürünlerine gelen talepler doğrultusunda yurt dışındaki ana hedef pazara daha hâkim olmak ister. Yurt dışında rekabet edilen firmalarla aynı kalitede üretim gerçekleştirerek rekabetçi konuma gelmek ister. Hedef pazar bölümünde bulunan ve çeşitli özellikler bakımından benzerlik gösteren müşterilerine farklı ürünler sunarak, onlara daha iyi cevap verme olanağı oluşturmak ister.
Yurtdışı Pazar Destek Programı, işletmelerin ihracat pazar payını artırma noktasında, kendi bütçeleriyle yaptığı mütevazı yatırımları alınacak devlet destekleriyle sağlar. Önümüzdeki dönemlerde kendi bütçeleriyle gerçekleştirecekleri yurtdışına açılma faaliyetlerini devlet destekleriyle yapmak, yurtdışı hedeflerine daha kolay yaklaşılmasını sağlar.
Yurtdışına açılma konusunda en önemli atılımlardan birisi de marka bilinirliğini artırmaktır. Marka bilinirliği, reklam vererek, siteye yabancı diller entegre ederek, katalog, broşür bastırarak, yani tanıtım faaliyetleri yaparak artırılabiliyor. Rekabetin yüksek olduğu noktalardan birisi de internet sitelerinin SEO uygunluğu olmaktadır. SEO, fark yaratıcı niteliktedir ve KOSGEB’in ilk kez destek verdiği unsurdur. KOSGEB, ilk kez bu programda yurtdışına yönelik faaliyetler için arama motoru optimizasyonu hizmetlerine destek sağlamıştır. A-Z’ye çok büyük bir hibe sunmasa da, başlangıç için oldukça güzel imkânlar sunar. Bu kapsamda da önemli avantajlar sağlamaktadır.
Türkiye’nin her yerinde firmalara hizmet verdik, bu nedenle yeriniz önemli değil. Sadece hava alanı olması ulaşımın kolay olması açısından ayrıca toplantı ve süreç için önemli.
Evet. Firmanızın analizini çıkararak, firmanıza ve sektörünüze uygun bir şekilde ihracat projenizi biz yazıyoruz.
Yurt Dışı Pazar Destek Programı özelinde, gerçekten uygunlarsa işletmelerle yani Kobi’lerimizle birlikte proje yazımını gerçekleştirip, proje süreçlerini organize ederiz. Kısacası, proje konusunu firmalardan dinleyerek yani ön analize tabi ederek, güçlü ve zayıf olduğunu düşündüğümüz noktaları belirleyip, güçlü olan noktaları proje bilgi dokümanını hazırladığımızda bu dokümana yansıtırız. Proje süreçlerini doğru bir şekilde yönetmek ve proje bilgi dokümanını doğru bir şekilde doldurmak gerekir. Kurulun dikkat ettiği noktalar bizim tarafımızdan özenle hazırlanmaktadır. Firmanın alacağı destekleri stratejik olarak belirleyip, maksimum oranda destek alınması noktasında şekillendirmeler yaparız. Böylece, firmanın ihtiyacı olan destek kalemini yapmış oluruz ve tüm bu stratejileri uyguladıktan sonra firmamızın başvurusunu sistemden gerçekleştiririz. Daha sonrasında, kurul öncesi toplantılarda firmalara neler yapması gerektiğini ve neler yapmaması gerektiğini söyleriz. Firmanın kuruldan güzel haberlerini aldıktan sonra da, proje süresi boyunca tüm ödeme ve proje başvuru süreçlerini sağlıklı ve doğru bir şekilde yürütmeleri için proje takiplerini gerçekleştiririz.